Menu Close

Kuriamas SGD verslo ir mokslo klasteris

2015 m. gruodžio 11 d. Klaipėdos universitete pasirašytas suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) klasterio kūrimo ketinimų protokolas. Jį pasirašė Klaipėdos Universiteto, Klaipėdos mokslo ir technologijų parko, AB „Klaipėdos nafta“ ir AB „Vakarų laivų gamykla“ vadovai. Šis klasteris sieks glaudžiai bendradarbiauti, dar geriau išnaudojant SGD ekonominį potencialą bei drauge vystant su SGD susijusius mokslinius tyrimus, rengiant mokymų programas bei SGD specialistus Klaipėdos universitete.

SGD klasterio įkūrimo iniciatyvą palaiko LR Energetikos bei LR Švietimo ir mokslo ministerijos, kurių vadovai taip pat dalyvavo šiame susitikime. Jo metu aptartos klasterio vystymo veiklos energetikos ir ūkio, mokslinių tyrimų ir švietimo srityse. Dar spalio mėnesį vykusios diskusijos dėl šio klasterio steigimo metu energetikos ministras Rokas Masiulis pabrėžė, kad Klaipėda turėtų tapti centru, kuriame būtų vystomos SGD kompetencijos. Šiandien ministras R. Masiulis tikisi ir miesto vadovų palaikymo bei kitų įstaigų susidomėjimo: „Reikėtų apsvarstyti galimybę ateityje prie klasterio kviesti prisijungti ir kitas mokslo bei verslo įstaigas.“ – teigė ministras. Ministrė Audronė Pitrėnienė pritarė išsakytoms mintims: „Manau, kad tai atvers naujas galimybes ir miesto augimui, ir Universiteto tobulėjimui, naujų studijų programų radimuisi“. Pasak ministrės, ministerija konkurso būdu ketina remti mokslo ir verslo projektus, apimančius mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros veiklas (MTEP), į kuriuos gali pretenduoti ir SGD klasteris.

Pasirašius SGD klasterio kūrimo protokolą, numatomi nauji darbai ir veiklos. Klaipėdos universitete planuojama įkurti SGD kompetencijų centrą, kuriame būtų sudarytos sąlygos vystyti ir plėtoti SGD kompetencijas, reikalingas užpildyti Lietuvoje besiformuojančią SGD verslo rinką. Jau kitais mokslo metais Universitete bus vykdomas priėmimas į naują studijų programą – SGD terminalų inžinerija; kartu bus vystomos SGD specialistų kompetencijų ugdymo veiklos. Taip pat planuojama aktyviai plėtoti mokslą, kuriant naujus SGD technologinius sprendimus, projektuojant įvairius produktus, tobulinant gamybą.

Pagrindiniai klasterio kūrimo siekiai – sudaryti sąlygas didinti SGD grandinės ekonominę vertę bei įtvirtinti regioninę lyderystę SGD rinkoje. „Šiandien formalizavome savo santykius. Džiaugiamės turėdami palaikymą iš dviejų ministerijų,“ – pasirašius klasterio protokolą teigė rektorius E. Juzeliūnas.

“Sieksime, kad šis keturšalis bendradarbiavimas energetikos, švietimo ir mokslo bei verslo srityse didintų mokslinį-technologinį-ekonominį šalies konkurencingumą, skatintų SGD verslą ir investicijas“, – po pasirašymo kalbėjo AB „Klaipėdos nafta“ vadovas Mantas Bartuška.

Plačiau čia ir čia.

DSC_5705 (2)_1

DSC_5697_1

DSC_5688

Posted in Įvykiai

Related Posts