Menu Close

Pajūrio ornitologai surado pirmąją baltųjų garnių koloniją Nemuno deltoje

Šią savaitę bendradarbiaujant Nemuno deltos regioninio parko, Ventės rago ornitologinės stoties ornitologams ir Klaipėdos universiteto mokslininkams, buvo rasta nauja perinčių baltųjų garnių (Ardea alba) kolonija. Rusnės salos nendrynuose ir krūmynuose buvo aptikta 160 baltųjų garnių lizdų. Ši kolonija yra pirmoji vakarų Lietuvos regione ir viena iš didžiausių kolonijų Lietuvoje.

Įdomu tai, kad naujoji baltųjų garnių kolonija yra arčiausiai veikiančių žuvininkystės tvenkinių Lietuvoje. Pagal atskirų ornitologų stebėjimus, gali būti, kad baltieji garniai Rusnės saloje galėjo perėti jau ir 2019 metais; perėjimo faktas jau yra užfiksuotas Aplinkos ministerijos Saugomų rūšių informacinėje sistemoje (SRIS).

Lietuvoje baltieji garniai peri nuo 2006 metų. Iki šiol buvo žinomos jų kolonijos Ignalinos, Utenos, Pagėgių, Švenčionių, Rokiškio, Zarasų, Elektrėnų ir Šakių rajonų savivaldybėse. Šios rūšies paukščių Lietuvoje pagausėja antroje vasaros pusėje ir rudenį, kuomet stebimi migruojantys garniai. Šiuo metu Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto mokslininkai vykdo tyrimus apie pilkųjų ir baltųjų garnių gausumo kaitą ir jų mitybą žuvininkystės tvenkiniuose, nes reikalinga išsiaiškinti jų poveikį auginamos žuvies produkcijai.

Posted in Įvykiai

Related Posts