Menu Close

Balandžio 26d. – Pasaulinė intelektinės nuosavybės diena

Kaip intelektinės nuosavybės teisės gali prisidėti prie tvarios, mažai anglies dioksido išskiriančių technologijų ekonomikos?

Kelio paieška į ekologišką ateitį yra laikoma šiuolaikine būtinybe. 2020 m. Pasaulinės intelektinės nuosavybės diena, tai pasaulinė kampanija kurios tikslas kurti mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančią ekonomiką, apjungiant inovacijas bei jas reglamentuojančias teises. Visame pasaulyje populiarėja poreikis saugoti aplinką. Žmonės, įmonės ir šalių vyriausybės pradeda kurti ir įgyvendinti priemones, kurios padeda spręsti klimato kaitos problemas. Pvz., Europos Komisija iškėlė tikslą, kad iki 2050 m. Europos Sąjunga taptų neutralia anglies dioksido atžvilgiu, o kai kurie miestai ir regionai nori judėti dar greičiau: Kopenhaga siekia iki 2025 m. tapti pirmąja pasaulyje CO2 neutralia sostine.

2019 m. Gruodžio mėn. Madride (Ispanija) vykusioje Jungtinių tautų klimato kaitos konferencijoje (COP 25) pranešta, kad Grenlandijos ledo skydas tirpsta septynis kartus greičiau nei 1990 m. ir kad ketvirtadaliui pasaulio gyventojų gresia vandens tiekimo problemos. Per pastarąjį dešimtmetį NASA duomenys rodo, kad planeta išgyveno penkis šilčiausius kada nors užfiksuotus metus nuo 2010 m.

Artėjant naujam dešimtmečiui, klimato pokyčių poveikis jaučiamas visame pasaulyje. Beveik kasdien girdime apie ekstremalius su klimatu susijusius įvykius – audras, potvynius, sausras, gaisrus ir jų sukeliamas niokojančius padarinius; tai įvykiai, kurie susiję su klimato kaita, prognozuojama, kad jie gali tapti dar dažnesni ir intensyvesni.

Kova su pasauline klimato kaitos sukelta krize yra bauginantis iššūkis. Kiekvienas iš mūsų siekia bendro tikslo sprendžiant šią problemą ir kuriant žalią ateitį. Šiuolaikinės technologijos vis labiau pripažįstamos tinkamu sprendimo būdų siekiant žalios ateities. Tai dar kartą pabrėžia poreikį padvigubinti pastangas siekiant sukurti patikimas nacionalines inovacijų sistemas ir sudaryti galimybes naudotis veiksmingomis nacionalinėmis intelektinės nuosavybės (IP) sistemomis, kurios remia technologijų, produktų ir paslaugų, reikalingų pereiti prie ekologiškos ateities, kūrimą ir diegimą.

Perėjimas prie mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančių technologijų ateities yra neabejotinai sudėtingas ir daugialypis siekis. Tačiau šiuolaikinė bendruomenė turi išminties, išradingumo ir kūrybiškumo sugalvoti naujus, efektyvesnius ekologiškos ateities formavimo būdus, o intelektinės nuosavybės sistema vaidina pagrindinį ir įgalinantį vaidmenį palaikant mus šioje kelionėje.

Šaltinis: https://www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday/2020/green_future.html

Posted in Įvykiai

Related Posts