Menu Close

Lyčių lygybės jūros moksluose ir technologijose link

Baltijos lyčių lygių galimybių projekte pristatomos naujos priemonės ir laiko patikrinti metodai

Jūros moksluose, kaip ir kituose STEAM moksluose, vis dar dominuoja vyrai, santykinai mažai moterų užima vadovaujančias ar sprendimus priimančias pareigas. 2016 metais Europos Komisijos finansuojamas, Kylio GEOMAR Helmholtz vandenynų tyrimų centro koordinuojamas projektas „Baltic Gender“ Baltijos jūros regiono partnerių institucijose inicijavo lyčių nelygybę mažinančius pokyčius. Per ketverius projekto įgyvendinimo metus institucijos parengė ir įgyvendino lyčių lygių galimybių planus ir kitas priemones, kurios buvo pristatytos 2020 m. birželio 18 dieną vykusioje projekto baigiamoje nuotolinėje konferencijoje. Renginio metu buvo pristatyti svarbiausi projekto rezultatai. Dalyvauti baigiamojoje projekto konferencijoje užsiregistravo apie 300 dalyvių iš visos Europos ir kitų pasaulio šalių.

Projekto metu, vadovaujantis Vokietijos, Švedijos bei Suomijos partnerių patirtimi, Lietuvos ir Estijos jūros mokslų ir technologijų institucijose buvo sukurti ir pradėti įgyvendinti pirmieji lyčių lygybės planai. „Projektas „Baltic Gender“ paskatino pradėti struktūrinius pokyčius Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų institute bei Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakultete, o projekto metu įgytos patirties perdavimas viso universiteto padaliniams įtrauktas į KU 2030 strateginius planus“, – sako dr. Viktorija Vaitkevičienė, Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto tarybos pirmininkė. Be to, projektas sustiprino tokias iniciatyvas kaip tarptautinę mentorystę, seminarų ir mokymų lyderystės tema rengimą, lyčių lygybės rodiklių rinkimą ir analizę.

„Projekto „Baltic Gender“ rezultatai pristatomi pačiu laiku, taip prisidedant prie pradedamos įgyvendinti Jungtinių Tautų iniciatyvos „Vandenynų mokslo dešimtmetis siekiant darnaus vystymosi (2021–2030 m.)“, – sako projekto koordinatorė profesorė Katja Matthes. Ji taip pat priduria, kad projektas „Baltic Gender“ baigsis 2020 m. rugpjūčio mėn., tačiau tikima, kad projekto metu pasiekti rezultatai bus reikšmingi ir ilgalaikiai.

Kontaktinė informacija:
dr. Viktorija Vaitkevičienė (Jūros tyrimų institutas, Klaipėdos universitetas), Tel. + 370 46 39 88 76, viktorija.vaitkeviciene@apc.ku.lt

Nuotraukos autorius: Jan Dierking/GEOMAR

Šis projektas finansuojamas Europos Sąjungos mokslinių tyrimų ir inovacijų programos “Horizon 2020” lėšomis, dotacijos Nr. 710363.

Posted in Įvykiai, Projektai

Related Posts